ایران در جایگاه چهارم جهانی تولید مقالات در حوزه طب سنتی و مکمل
مشاور امور بینالملل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت گفت: طبق گزارش scimago ایران در جایگاه چهارم تولید مقالات در حوزه طبهای سنتی و مکمل در سال ۲۰۲۰ قرار دارد.
دکتر آرمان زرگران با اشاره به اینکه موضوع پژوهش یک فاکتور مهم در توسعه کشورها است و سیاستگذاری صحیح در این حوزه میتواند آن را به یک ابراز قدرت در مسیر توسعه کشور و تبدیل شدن به مرجعیت علمی در دنیا تبدیل کند، گفت: بهمنظور تحقق این هدف باید در سیاستگذاریها به حوزههای مرتبط با پژوهش هم توجه کرد.
وی افزود: گاهی اوقات ما پژوهش را با تعداد مقالات میسنجیم در صورتی که این ملاک دقیقی نیست، اگرچه چاپ مقالات علمی فاخر، یک مؤلفه بسیار مهم در نمایش توانمندیهای پژوهشی یک کشور و یا یک حوزه از دانش بهشمار میآید، اما اینْ همۀ ماجرا نیست و طبیعتاً اگر پژوهشها هدفمند نباشند و در این مسیر طراحی و برنامهریزی صحیحی صورت نگیرد؛ صرف افزایش تعداد مقالات پژوهشی نمیتواند ابزار قدرت یک کشور باشد و مؤلفههای بسیار مهمی در این حوزه وجود دارد که باید به آنها نیز پرداخت.
مشاور امور بینالملل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت تصریح کرد: اولین موضوع مهم در این مسئله بحث سیاستهای کلان یک کشور است؛ اینکه هر کشوری ابزار توانمندی خود را در چه حوزهای میتواند جستوجو کند و از چه منظر برای آن کشور اهمیت دارد، چراکه هر کشوری محدودیتهای مالی و منابع دارد و نمیتواند در همه حوزهها، در بالاترین سطح ممکن سرمایهگذاری کند، بنابراین ابتدا باید نقاط قوت و کلیدی را پیدا کنیم تا بدانیم که تمرکزمان باید بر کدامین حوزههای دانش قرار بگیرد و پس از آن در راستای اهداف تعریفشده آن حوزه پژوهشی را به نقطه قوت کشورمان تبدیل کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه بسیاری از این پژوهشها الزاماً محصولمحور نیستند و جزو علوم پایه و زیربنایی محسوب میشوند و بسیاری از پژوهشهای محصولمحور با کمک آنها بهسمت فناوری پیش میروند، گفت: همه موضوعات پژوهشی در جایگاه خود حائز اهمیت هستند و باید به آنها پرداخت اما طبیعتاً در برخی حوزهها با توجه به توانمندی کشور و محدودیت منابع باید سرمایهگذاری بیشتری انجام دهیم و توان و تمرکز خود را معطوف به آن حوزهها کنیم.
زرگران با بیان اینکه "در کشور ما یکی از حوزههایی که بهنظر میرسد این ظرفیت را دارد تا بهعنوان یک هدف راهبردی در حوزه تحقیقات و فناوری قرار بگیرد، طب ایرانی است که از چند منظر میتوان به آن پرداخت"، اظهار داشت: یک بخش آن مرجعیت علمی کشور ما در این حوزه است؛ در حقیقت منبع این دانش، امکانات و منابع بومی آن همچون گیاهان دارویی بسیار گسترده در داخل کشور موجود است؛ از طرف دیگر بحث هویتی برای طب ایرانی مطرح است. در حوزه تاریخ پزشکی هرچقدر کار پژوهشی صورت بگیرد در واقع در حوزه تمدنی ایران و اسلام است و این حوزه هویتی بسیار اهمیت دارد و یک توان رقابتی بسیار بالا در کل دنیا برای ما ایجاد میکند چرا که ما یکی از سردمداران بحث توسعه دانش در طول تاریخ بودهایم و این میتواند یک موضوع هویتی بسیار مهم برای ما باشد؛ از طرف دیگر در بحث فناوری حوزه داروسازی چه از لحاظ تولید و چه صادرات توان و ظرفیت بسیار بالایی داریم که تماماً مبتنی بر دانش بومی ماست و این فناوری ارزآور باید در جهت شکوفایی اقتصادی و تحقق اقتصاد مقاومتی توسعه پیدا کند و در واقع شکوفایی اقتصادی و علمی توأمان باید کنار هم دیده شود.
وی افزود: اینها مؤلفههایی است که میتواند طب سنتی را به عنوان یک موضوع و یک راهبرد کلان پژوهشی تعریف کند. از طرف دیگر وضعیت ما در حوزه پژوهش وضعیت بسیار خوبی است، گزارشهای متعددی که در حوزه علمسنجی وجود دارد نشان میدهد که ما وضعیت بسیار خوبی در حوزه انتشار مقالات و کتب علمی حوزه طب ایرانی داریم.
زرگران ادامه داد: ما بستر بسیار خوبی را در حوزه پژوهش در کشور ایجاد کردهایم. طبق گزارش scimago ما در جایگاه چهارم تولید مقالات در حوزه طبهای سنتی و مکمل در سال 2020 قرار داریم؛ این نشان میدهد که ظرفیت و توان ما برای مرجعیت علمی در منطقه و حتی در دنیا بسیار بالاست و ما در این زمینه میتوانیم نقشآفرین باشیم، پس زیرساختها و پتانسیل بالای پژوهشی در این حوزه وجود دارد و همه اینها نشان میدهد که در حوزه پژوهش و فناوری یکی از موضوعات بسیار مهمی که کشور میتوان در آن سرمایهگذاری کرد و به عنوان یک ابزار قدرت علمی در کشور تبدیل شود حوزه طب ایرانی است که باید بهخوبی به آن پرداخته شود.
وی با بیان اینکه "کنار دستاوردها و موفقیتهایی که در این حوزه کسب کردهایم با برخی چالشها همچون تأمین بودجه روبهرو هستیم و برای توسعه پژوهشهای حوزه طب ایرانی و طب سنتی این مشکلات بایستی برطرف شود"، گفت: حوزه طب ایرانی تاکنون دستاوردهای بسیار بزرگی برای کشور داشته است ولی این تازه آغاز راه است و ما باید به قلههای بلندتری برسیم و به یک قدرت علمی، اقتصادی و فناوری در دنیا تبدیل شویم و همه اینها افقهایی است که میتوانیم به آنها دست پیدا کنیم بهشرط اینکه واقعاً بهعنوان یک راهبرد کلان و یک مسیر ریلگذاریشده و یک مسیر منتج به اهدافی که ذکر شد به آن نگاه کنیم، در اینصورت قطعاً دستاوردهای بسیار خوبی را در آینده خواهیم داشت.
نظر دهید