طب ایرانی؛ اقدامات، دستاوردها و افق پیش رو
مدیرکل دفتر طب ایرانی با اشاره به تلاشها، اقدامات و برنامهریزیهای دفتر طب ایرانی و متخصصان این حوزه و حمایتهای وزارت بهداشت، افق پیش روی طب سنتی ایران را بسیار روشن و امیدوار کننده دانست.
به گزارش دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت؛ دکتر «نفیسه حسینی یکتا»، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت در برنامه طبیب با اشاره به وارد شدن عبارت طب ایرانی Persian Medicine در سر عنوانهای موضوعی پزشکی MeSH گفت: mesh درخت وارهای است که در دانش پزشکی مورد استناد قرار میگیرد و تمامی شاخههای دانش پزشکی در این درختواره قرار دارند، ورود طب ایرانی به این درختواره اتفاق بسیار خوبی است و پژوهشگران و محققان به خوبی به اهمیت این موضوع واقف هستند.
وی یادآور شد: دفتر طب ایرانی تقریباً دو سال برنامهریزی منظم برای انجام مکاتبات و ارسال مستندات را انجام داد تا اکنون در این نقطه بایستیم. البته قبل از این موفقیت، سازمان جهانی بهداشت بحث تدوین بنچ مارک طب ایرانی، یعنی راهنمای تشخیص و درمان طب ایرانی را با همان نام پرشین مدیسین پذیرفته بود و اکنون نیز در حال انجام است و ورود طب ایرانی به mesh به این موضوع کمک میکند.
مدیر کل دفتر طبایرانی با بیان اینکه امسال ایران عضو کمیتهی همکاریهای بینالمللی نظارتی در خصوص قوانین گیاهان دارویی و داروهای گیاهی در سازمان جهانی بهداشت شد، گفت: این اتفاق بسیار خوبی است و با این شرایط همکاری نزدیکی بین ایران و کشورهایی که در این خصوص فعالیت میکنند، برای قانونگذاری در خصوص گیاهان دارویی و داروهای گیاهی رقم خورده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش با اشاره به موضوع ICD ها در دانش پزشکی و قرار گرفتن کد تمام بیماریها در داخل آن و اهمیت این موضوع در نظام سلامت کشورها گفت: امسال ایران برای تدوین icd11، یعنی جدیدترین نسخهی آن و برای وارد کردن بیماریها به زبان طب ایرانی، همکاری نزدیکی را با سازمان جهانی بهداشت دارد و امیدوار هستیم که این فصل به icd11 اضافه شود، این اتفاق اگر رقم بخورد که ما امیدوار هستیم که به نقطهی نهایی برسد، موفقیت بزرگی است در کنار سایر موفقیتهایی که تاکنون از آنها نام بردهایم.
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت ادامه داد: در بحث بهداشت و درمان، بحث ورود ما به نظام شبکه اتفاق مهمی است که باید هرچه سریعتر به نقطهی نهایی برسد. طرحی را که در دانشگاه یزد انجام شده به عنوان ادغام در خانههای بهداشت، تقریباً در نقطهی نهایی قرار دارد و امیدواریم در شش ماههی اول سال 1401، ادغام طب ایرانی را در سطح یک، یعنی در خانههای بهداشت، حداقل در ده استان و تا پایان 1401 به صورت کشوری داشته باشیم.
وی با اشاره به ضرورت ادغام طبایرانی در نظام سلامت، تأکید کرد: این ادغام همهی حوزههاهمچون درمان، بهداشت، آموزش و پژوهش را در برمیگیرد و در حال حاضر در قسمتهای مختلف وزارت بهداشت، از جمله در آموزش و درمان، کارگروههای ویژهای برای تدوین الگوی ادغام تشکیل شده و در حوزهی مختلف همچون آموزش اقدامات زیادی در حال انجام است اما برای ادغام خوب و مؤثر نیاز به یک الگوی کامل و جامع داریم که در حال حاضر معاونت بهداشت آن را در دستور کار خود قرار داده است، و البته همین اتفاق در معاونت درمان هم افتاده است و امیدوار هستیم به یک نتیجهی عالی برای تدوین الگوی ادغام برسد و از این درصد پایین ادغام که در سطح دو و سه داریم بتوانیم با سرعت بیشتری به درصد بالایی از ادغام برای ارائهی خدمات سرپایی و ارائهی خدمات در بیمارستانها برسیم.
دکتر حسینی یکتا همچنین از طرح سند ملی سالمندی و استفاده از ظرفیت طب ایرانی در بحث سلامت به عنوان یکی دیگر از اقدامات این دفتر نام برد و از همکاری دفتر طب ایرانی و معاونت بهداشت در این رابطه خبر داد.
مدیر کل دفتر طب ایرانی با اشاره به برخی اقدامات صورت گرفته در حوزه درمان گفت: ابلاغ استاندارد شش خدمت طب ایرانی از اتفاقات مهم دیگری است که امسال رقم خورد و این خود به منزله ایجاد یک چهارچوب است، یعنی زمانی که ما میخواهیم در تمام حوزههای تخصصی ارائه خدمت داشته باشیم، به عنوان مثال در بحث حجامت، باید استاندارد آن از سوی وزارت بهداشت ابلاغ شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش با بیان اینکه ابلاغ استانداردها مسیر را برای بیمه شدن خدمات نیز تسهیل میکند گفت: در حال حاضر ویزیت تخصصی طب ایرانی بیمه است اما سایر خدمات بیمه نیست و از میان انبوه داروهای طب ایرانی تعداد بسیار کمی از آنها بیمه شده است. بحث بیمه شدن خدمات طب ایرانی، مدتها است که در دستور کار دفتر طب ایرانی قرار دارد و مکاتبات بسیاری در این خصوص انجام شده است. شورایعالی بیمه، با نظر مساعدی که در حال حاضر در وزارت بهداشت وجود دارد در حال طی کردن این مسیر است که امیدوار هستیم نسبت به قبل تسریع شود.
دکتر حسینییکتا در ادامه اقدامات صورت گرفته در بحث پیشگیری و درمان کرونا از سوی دفتر طب ایرانی را برشمرد و گفت: با شروع کرونا در داخل دفتر طب ایرانی کمیتهای تشکیل شد و در کنار بررسی منابع، مقالاتی که در زمینه گیاهان دارویی و داروهای گیاهی منتشر شده است را مورد بررسی قرار داد، رصد طرحهای پژوهشی در دست اجرا هم اقدام دیگر دفتر طب ایرانی بود. این کمیته همه ایده های رسیده به دفتر طب ایرانی را برای اینکه در یک مسیر درست قرار بگیرد مورد رصد قرار داد.
وی افزود: در این مدت ایدههای متعددی از سراسر کشور به دفتر طب ایرانی ارسال شد، حداقل در یک سال گذشته، بیش از هفتاد و چهار طرح بررسی و بایگانی شد و مستندات آن نیز موجود است، دفتر طب ایرانی در ابتدا ایده را بررسی و سپس با افراد تماس میگرفت تا اگر مستنداتی دارند ارائه دهند و اگر نهایتاً به این نقطه میرسید که این ایده ممکن است در بحث کووید 19 کمک کند، به نزدیکترین دانشگاه علوم پزشکی محل سکونت آن فرد که متخصص طب ایرانی در آن حضور داشت، ارجاع داده میشد.
دکتر حسینی یکتا اظهار داشت: از بین همین ایدهها بیش از ده طرح پژوهشی در دانشگاههای مختلف بیرون آمد، برخی به پایان رسید و برخی در حال اجرا است و حتی برخی از این طرحهای پژوهشی به سمت گرفتن مجوز داروی گیاهی یا فراورده طبیعی از سازمان غذا و دارو رفت.
این پزشک و متخصص طب ایرانی با بیان اینکه ما تأثیر طب ایرانی را بر اساس کارهای تحقیقاتی که انجام دادهایم میسنجیم گفت: نتیجه این تحقیقات و پژوهشهایی که در داخل کشور انجام شده و بسیاری از مقالات و مستنداتی که در پایگاههای علمی معتبر وجود دارد و نتیجه طرحهای پژوهشی ارائه شده، گرفتن مجوز 17 فرآورده طبیعی از سازمان غذا و دارو برای کمک به درمان بیماری کرونا و کاهش شدت علائم آن در بازار دارویی کشور است که 10 فرآورده تولید شده و در بازار دارویی کشور موجود است.
مدیر کل دفتر طب ایرانی در ادامه با اشاره به برخی دیگر از اقدامات صورت گرفته از سوی دفتر طب ایرانی در بحث کرونا گفت: با تشکیل کمیته جدید علمی کشوری و تشکیل زیرکمیته طب ایرانی در آن یک پروتکل با عنوان «توصیههای پیشگیرانه و درمانهای کمککننده طب ایرانی در بیماری کرونا» در طرح کمیته علمی کشوری، به عنوان یکی از ضمیمه های تشخیص درمان از سوی معاونت محترم درمان وزارت بهداشت ابلاغ شد که یک مسیر پرپیچ و خم و طولانی را طی کرده است. این راهنما، دستورالعمل های طب ایرانی را در خصوص پیشگیری و درمان علائم کرونا و اصلاح سبک زندگی به مردم ارائه میدهد و به زودی محتواهای رسانهای را هم در این خصوص از رسانه ملی خواهیم دید تا عموم جامعه بتوانند از این ظرفیت استفاده کنند. همچنین این توصیههای ابلاغی اکنون در سایت وزارت بهداشت و در پیج دفتر طب ایرانی هم قابل دسترسی است.
دکتر حسینی یکتا در ادامه تصریح کرد: نامهای هم از سوی معاونت محترم درمان به همه دانشگاهها ابلاغ شده و در آن توصیه شده که در بیمارستانهایی که ارائه خدمات به بیماران مبتلا به کرونا دارند، در صورتی که از نیروی تخصصی بهرهمند هستند حتماً درمانگاه تخصصی طب ایرانی دایر شود و از ظرفیت سلامتکدهها در این خصوص استفاده شود.
همچنین امکان مشاوره طب ایرانی برای بیماران در بیمارستان ها فراهم شود و راهاندازی مراکز ارائه مشاوره تلفنی در دستور کار قرار بگیرد و از متخصصین طب ایرانی و پزشکان دوره دیده که دورههای مورد تایید وزارت بهداشت را گذراندند استفاده شود.
مدیر کل دفتر طب ایرانی اضافه کرد: در همین مدت کوتاهی که این مکاتبات انجام شده نتایج مثبتی را می بینیم و انشاءالله در آینده نزدیک گزارشی از آمار ارائه خدماتی که در موج ششم افتاده ارائه خواهم داد و میبینید که این مراکز ارائه خدمات سیر صعودی در آمار دارد .
دکتر حسینی یکتا در پایان بر لزوم رعایت پروتکلها واکسیناسیون کامل تاکید کرد.
نظر دهید