پزشکی خانواده، پوشش همگانی سلامت
با ترویج خودمراقبتی و اصلاح سبک زندگی میتوانیم شاهد ارتقای سلامت جامعه و صرفه جویی در هزینه ها باشیم.
دکتر نفیسه حسینی یکتا، مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با اشاره به نام گذاری روز اول هفته سلامت به نام «پزشکی خانواده و پوشش همگانی سلامت» گفت: وقتی صحبت از پوشش همگانی سلامت میشود یعنی همه عوامل سلامت همچون ارتقاء، پیشگیری، درمان و توانبخشی را شامل میشود و در واقع میتوان خود مراقبتی با اصلاح سبک زندگی را گام اول سلامت دانست.
وی افزود: اهداف این پوشش همگانی شامل افزایش کیفیت، برابری برای دریافت خدمات، اثربخشی، شفافیت و پاسخگویی بیشتر است و در کنار اجرای طرح پزشک خانواده به ارتقاء سلامت و کاهش هزینه ها منجر میشود.
دکتر حسینی یکتا با بیان اینکه پاسخ به نیازهای سلامت کشورها و هزینههای روز افزون آن چالشی مهم محسوب میگردد که دولتها را به سوی اهداف خودمراقبتی و البته تقویت سیستم های پیشگیرانه سوق میدهد، تصریح کرد: با ترویج خودمراقبتی و اصلاح سبک زندگی میتوانیم شاهد ارتقای سلامت جامعه و صرفه جویی در هزینه ها باشیم، برای مثال تاثیر سبک زندگی و اقدامات پیشگیرانه طب ایرانی، ضمن کاهش هزینه های درمان میتواند از بسیاری از ناباروریها جلوگیری کند.
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت با اشاره به ضرورت آموزش شیوه زندگی سالم و اصلاح سبک زندگی از سنین پایین گفت: آموزش سبک زندگی سالم حلقه مفقودهای در نظام آموزشی ما به شمار میآید و دفتر طب ایرانی و مکمل این مهم را در قالب طرح نهضت سواد سلامت آموزی آغاز کرده است.
دکتر حسینی یکتا با اشاره به ضرورت اقدامات زیرساختی جهت تحقق این شعار گفت: آنچه که در حوزه زیرساختی باید مورد توجه قرار گیرد، اجرایی کردن سند ملی گیاهان دارویی و ادغام طب ایرانی در نظام سلامت و گسترش بیمه خدمات طب ایرانی است.
وی افزود: قطعی شدن تحت پوشش بیمه قرار گرفتن ویزیت متخصصان طب ایرانی با انجام پروژههای هزینه اثر بخشی یکی از اقدامات دفتر طب ایرانی و مکمل است که ادامه و تکمیل آن نگاه ویژه مسئولین را میطلبد.
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت تصریح کرد: مرحله آزمایشی ادغام این خدمات در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد پایان یافته و از ابتدای آذرماه سال گذشته نیز در پانزده دانشگاه علوم پزشکی کشور، اجرایی شد و امیدواریم که تا پایان سال 1402 همه شصت و سه دانشگاه علوم پزشکی کشور تحت پوشش این طرح قرار بگیرند.
همچنین، دکتر فاطمه کارگرشریف، کارشناس طرح ادغام خدمات طب ایرانی در نظام سلامت با بیان اینکه طبق کمیسیون اصل 90 برای معاونت های مختلف وزارت بهداشت ماموریتهایی در قبال طب ایرانی در نظر گرفته شده است؛ گفت: با توجه به ضرورت احیای طب ایرانی در سیستم بهداشتی درمانی کشور و تاکید این مساله در اسناد بالادستی کشور یکی از ماموریت های مهم برای معاونت بهداشت، اجرای برنامه ادغام آموزه های شیوه زندگی سالم از دیدگاه طب ایرانی در نظام سلامت و همچنین مساله تدوین یک ساز و کار برای ورود طب ایرانی در پزشکی خانواده و ساز و کار بیمه ها است.
وی ادامه داد: در همین راستا پس از اینکه مساله «پزشک خانواده» امسال به صورت خاص مورد توجه قرار گرفت و قرارگاه پزشک خانواده در معاونت بهداشت وزارت بهداشت تشکیل شد، تلاش شد تا این طرح پس از پایلوت هایی که داشته با قدرت بیشتری به سمت اجرایی شدن پیش برود، لذا یکسری از منابع علمی مربوط به ارتقاء سطح علمی پزشکان خانواده ی سراسر کشور مورد بازبینی قرار گرفته و بعد از تکمیل، به پزشکان خانواده ارائه خواهدشد.
کتر کارگرشریف افزود: به درخواست معاونت بهداشت و با همکاری معاونت آموزش به منظور ارتقای علمی سطح پزشکان خانواده و بازبینی منابع علمی و محتواهایی که میتواند در دسترس پزشکان خانواده قرار بگیرد مقرر شده تا یکسری محتوای علمی و آموزشی با کمک ادارات فنی و دفتر طب ایرانی و مکمل آماده شده و در قالب فیلمهای آموزشی به پزشکان خانواده ارائه شود.
کارشناس طرح ادغام خدمات طب ایرانی در نظام سلامت اظهار داشت: سلسله جلساتی به منظور تعیین ساز و کار پوشش بیمه ای خدمات طب ایرانی در شبکه بهداشت درمان کشور تا پایان سال 1402 که مجلس، سازمان برنامه بودجه و دولت بر آن تاکید دارند تشکیل شده و خواهد شد که امید است به نتایج مطلوب برسد.
وی تصریح کرد: همچنین با توجه به برنامه های طرح ادغام که از سال 1401 به طور رسمی کلید خورده پرسشنامه های سبک زندگی سالم در سامانه های نظام الکترونیکی سلامت قرار داده شد که برای افراد مراجعه کننده به خانه های بهداشت و پایگاههای سلامت که متقاضی دریافت خدمات هستند و شش سال به بالا سن دارند بعنوان خدمت طب ایرانی تکمیل گردد .
این پزشک و متخصص طب ایرانی افزود: در راستای اجرای این طرح، آموزه های سبک زندگی سالم در شش بعدی که سته ضروریه گفته میشود به کارکنان شبکه بهداشت کشور و بویژه بهورزان و مراقبان سلامت آموزش داده میشود تا آنها نیز به مردم آموزش دهند، لازم به ذکر است متخصصان طب ایرانی و اعضای هیات علمی این رشته نیز به طور خاص در راستای برنامه ادغام برای پزشکان شاغل در شبکه بهداشت برنامه های آموزشی خواهند داشت تا اصول ششگانه سبک زندگی را به پزشکان شبکه منتقل کنند تا همه پزشکان در جریان این آموزه ها باشند و به این مساله واقف باشند که مردم در واقع در پرسشنامه سبک زندگی به چه سوالاتی پاسخ میدهند و علت طرح این پرسش ها چیست.
دکتر کارگر شریف در پایان گفت: با توجه به رویکرد جهانی که نسبت به life style medicine و اثرات آن در پیشگیری از بیماریها و کاهش هزینه های درمان وجود دارد و با توجه به آموزه های غنی طب ایرانی در مورد سبک زندگی سالم و پیشگیری از بیماریها لازم است بیش از پیش سیستم بهداشت و درمان کشور برای انتقال و بکارگیری این آموزه ها اهتمام بورزند تا جامعه به سمت ارتقای سلامت سوق داده شود.
نظر دهید